Gaming in de bieb, … serious?

Enige tijd geleden zijn Marieke van Osch, onderwijskundige bij MOVE.nu, en ik gevraagd door het Ministerie van Verbeelding in opdracht van ProBiblio gevraagd een lezing te geven over serious gaming tijdens de Bijeenkomst Mediawijsheid. Deze middag stond in het teken van het gebruik van vernieuwende technologie├źn in wellicht inmiddels een wat verouderde omgeving … de bieb.

Uiteraard reageerden we positief op het geven van de lezing. Immers, vanuit mijn overtuiging dat gaming technieken overal ingezet moeten kunnen worden, zou de bibliotheek hier geen uitzondering op moeten zijn.

Lezing geven tijdens het ProBiblio Mediawijsheid seminar

Informatieverstrekking maakt verandering door en in tijden van verandering, moeten bedrijven mee. De bieb kan ook gezien worden als een bedrijf (al dan niet met winstoogmerk). Volgens het Ministerie van de Verbeelding moet de bibliotheek veranderen van een locatie om informatie vandaan te halen naar een locatie om informatie te delen.
Wikipedia is zo’n locatie, alleen dan online. Flexplekken waar mensen samenkomen om te werken of studeren is ook een vorm van kennisdeling. We zijn dus eigenlijk op zoek naar een soort flexplek wikipedia cross-over. De doelstelling van de bibliotheek vandaag de dag is dan ook; “Hoe kunnen we als innovatieve bibliotheek kennisdeling faciliteren?”. Met andere woorden, hoe moet nou die innovatieve bibliotheek in de toekomst eruit komen te zien?

Uiteraard zijn er vele knappe koppen die hier over nadenken, mensen uit het veld die weten hoe het bibliotheek wereld in elkaar zit, specialisten op het gebied van kennisdeling en mediawijsheid. Gaming is een onderdeel van mediawijsheid en vanuit die visie zou ook een game consultant kunnen bijdragen aan de toekomst van de bibliotheek. Maar hoe dan?

Grand Theft Auto
Als je denkt aan gaming, dan denk je al snel aan entertainment. En zo is het de eerste mensen ook vergaan die gaming en de bibliotheek hebben geprobeerd te combineren; entertainment games die gespeeld kunnen worden in de bieb. Er zijn voorbeelden, voornamelijk uit Amerika, waar vele jongeren in de bieb samenkomen om Grand Theft Auto of Fifa te spelen. Succesvol, aangezien de bieb duidelijk weer mensen trekt. Maar ook succesvol met betrekking tot kennisdeling?

Drie oplossingsrichtingen
Als we het hebben over het faciliteren van kennisdeling door middel van gaming, is bovenstaand voorbeeld niet echt het juiste. Naar mijn idee zijn er drie richtingen waarin gedacht kan worden. Het is interessant te kijken of de games worden gespeeld in de bieb of juist niet in de bieb. En het is interessant te kijken of de games zijn ontwikkeld voor de bieb of niet voor de bieb. De volgende oplossingsmatrix is dan van toepassing.

1. Voor de bieb niet in de bieb
Games binnen deze categorie vertellen over het imago van de innovatieve bibliotheek. Dit kunnen enerzijds games zijn om mensen bewust te maken van dit vernieuwde imago, maar kunnen ook games zijn die bibliotheek opnieuw op de kaart zetten. Denk aan een GPS speurtocht door de stad, waarbij je uiteindelijk in de bieb eindigt.

Gaming in de kantoren van Google

2. Voor de bieb in de bieb
Deze categorie betreft games of gaming technieken die in de bibliotheek toegepast kunnen worden. Denk aan de toepassing van gaming technieken om op een andere manier door een (digitale) catalogus heen te gaan. Een manier waardoor je niet zozeer precies dat stuk informatie vindt wat je zoekt, maar ook andere informatie die interessant voor je zou kunnen zijn.
Andere oplossingen betreffen games om mensen die al in de bieb aanwezig zijn met elkaar te koppelen en zo kennisdeling te bevorderen. Ook kun je gaming technieken inzetten om mensen te inspireren. Google maakt hier al op een leuke manier gebruik van in hun kantoren.

3. Niet voor de bieb in de bieb
Tenslotte is het altijd mogelijk te gamen in de bieb. Deze oplossingsrichting heb ik hierboven al aangehaald en kan wel degelijk interessant zijn. Serious games kunnen worden aangeboden op een manier zoals deze niet snel thuis of in het onderwijs gespeeld kunnen worden. Denk aan een serious game over de Middeleeuwen, waarbij naast het spelen van de game (rondlopen in Rome) in een hoek van de bibliotheek Rome voor een deel is nagebouwd. Geschiedenis experts kunnen daarbij extra uitleg geven. Of misschien is het zelfs mogelijk dit met de sectie Geschiedenis van een school te organiseren. Het leren over Rome wordt dan niet zomaar een les, maar een beleving.

De bieb moet veranderen, zoveel is duidelijk. Welke strategie├źn de bieb daarbij toe kan passen staat nog ter discussie. Het lijkt mij in ieder geval heel belangrijk om vanuit verschillende invalshoeken naar deze toekomst te kijken.

This entry was posted in Bijeenkomsten, Lezingen. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>